Ta en varm dusj med god samvittighet

Publisert 14. desember 2022
Et moderne, flislagt bad.
SMART BAD: Med smart styring fra ELKO trenger du ikke spare på vannet for å spare penger.

Varmtvann er den største energityven i norske hjem. Heldigvis finnes det løsninger som kan halvere strømregningen.

– Folk flest vil spare penger. Helst uten å bruke ekstra tid på å sette seg inn i ny teknologi, sier montøren Frans Haugen Larsen i Engerdal Elektro.

Frans jobber mye i hyttemarkedet i Trysil. Han forteller at hytteeiere ofte blir overrasket når de finner ut hvor mye penger de kan spare på å installere enkle produkter som regulerer varmtvannsbruken. For flere betyr det faktisk en halvering av strømregningen.

– En gjennomsnittlig varmtvannstank holder en temperatur på 70 grader døgnet rundt. Det er helt unødvendig og sløser både energi og penger, sier Frans.

Spar strøm med disse smarte produktene

Har du noen lunde faste rutiner, anbefaler Frans å installere en løsning som lar deg regulere tidspunktene for når varmtvannstanken skal holde høy temperatur. For eksempel til morgendusjen og kveldsstellet. Da vil varmtvannstanken holde en lavere temperatur når du ikke trenger det – og du sparer energi og penger.

– Selv har jeg god erfaring med produktene fra ELKO. Alle klarer å bruke de og de gir stabilt energibruk, tipser Frans.

Portrett av montør Frans Haugen Larsen fra Engerdal Elektro.

Frans anbefaler tre produkter som sikrer energieffektiv bruk av varmtvann – en puck, en smart tag og en hub fra ELKO Smart. Slik fungerer det:

10amp puck fra ELKO – En puck er produktet du trenger for å opprette automatisk tidsstyring av oppvarming av varmtvannstanken.

SmartTag fra ELKO – Smart tags monteres av elektriker på sikringene for å overvåke kursene i sikringsskapet. Dette lar deg følge med på strømforbruket fra varmtvannstanken i ELKO Smart-appen. Smart tags kan også brukes til å følge med på strømforbruket til andre smarthus-enheter.

SmartHUB fra ELKO – Dette er hjernen i ELKO Smart-systemet. Med SmartHUB kan du enkelt styre de smarte enhetene dine i ELKO Smart-appen og legge inn tidsstyringer og andre automasjoner.

 

Et par hender holder en smarttelefon med ELKO Smart-appen åpen.
ENKELT: Det er enkelt å spare strøm i ELKO-appen. Her styrer du alle dine smarte enheter.

Det er viktig å huske at installasjonen av ELKO Smart-enheter som er fastkoblet strøm må gjøres av en autorisert elektriker.

ELKO Smart – et trygt, varmt og komfortabelt hjem

ELKO Smarthjem lar deg koble sammen produktene du trenger i et system. Da kan produktene samarbeide for å gi deg større verdi enn hva de klarer på egenhånd. Systemet kobles til internett slik at du enkelt kan styre hjemmet ditt fra en app.

Her er noen av mulighetene med ELKO Smarthjem:

  • Skru av alle lys med ett trykk.
  • Skru av kaffetrakteren – selv om du ikke er hjemme.
  • Styr varme og lys når du er et helt annet sted. For eksempel kan du gjøre hytta varm før du kommer.
  • Få beskjed om bevegelse hjemme når du er på ferie.
  • Reduser strømforbruket og strømregningen med å kun bruke energien du faktisk trenger.
  • Stemmestyring av hjemmet eller hytta med Google Home, Amazon Alexa eller Siri.

– Med SmartHUB fra ELKO har du også muligheten til å koble opp produkter fra andre leverandører som bruker Zigbee 3.0-teknologi til trådløs kommunikasjon mellom enheter. For eksempel Philips Hue Bridge. Jeg vil likevel sterkt anbefale å bruke ELKO sine egne produkter, tipser Frans.

Sikringskapet avgjør prisen på installasjon

Frans har lang erfaring med installasjon av smarte enheter som styrer varmtvannstanken. Han forteller at selve oppkoblingen som regel er gjort på mindre enn en time.

– Jokeren er alderen på sikringsskapet ditt. Har du et gammelt sikringsskap med skrusikringer må det settes inn ny kurs og det vil ta lengre tid, sier han.

– Moderne vippesikringer er å foretrekke, men investeringen vil uten tvil være verdt det på sikt selv om du har skrusikringer og må regne med en høyere installasjonskostnad, fortsetter han.

Nærbilde av elektriker som installerer SmartTag fra ELKO i sikringsskap.
HJERTET I HJEMMET: Jo nyere sikringsskapet ditt er, jo kortere tid trenger elektrikeren for å installere dine nye, smarte enheter. Her installerer elektriker SmartTag fra ELKO.

Alderen på varmtvannstanken din har også mye å si for hvor mye energi du faktisk sparer på å installere smarte styringsenheter.

– Det handler om isolasjon. Nyere varmtvannstanker har bedre isolasjon og trenger dermed mindre energi på oppvarming, forklarer Frans.

– Du må tenke fremover

Frans melder om en stor økning i etterspørselen etter smarte løsninger i hjem og hytte etter strømprisene gikk rett i været.

– Likevel opplever jeg ofte at kundene velger de «gode, gamle løsningene» siden de er billigere å installere. Mange angrer på dette når strømregningene kommer. Da kommer de tilbake og ønsker smarte løsninger likevel, sier han.

Frans har selv installert flere smarte enheter fra ELKO hjemme og ser påvirkningen det har på strømregningen. Han anbefaler kundene sine å alltid tenke fremover. Med smarte løsninger blir hjemmet og hytta mest mulig energieffektiv og du vil uten tvil spare penger på sikt.

– Jeg har til og med varme- og lysstyring i hønsehuset for å gi hønsene en best mulig vinter. Smarte enheter gjør rett og slett livet lettere for alle, avslutter han engasjert.

 

To Norgeseliten elektrikere som står utenfor en opplyst inngang

Vil du lære hvordan du kan spare strøm med smarte løsninger?

Sertifikater

Samarbeidspartnere